July 24, 2010

*Durian Kampong, Durian KL

Jumaat, selepas solat kami ber4 bertolak menaiki kereta ke Tronoh. Perjalanan amat membosankan. Perasaanku amatlah terseksa dan sungguh "hadooooo". Berbanyak2 sabar ajelah. Hampir 4 jam kemudian baru kami sampai ke destinasi. Tersemat di dalam hatiku, ini adalah car pool trip yang tak akan kuulangi lagi, ever.

Kedatangan ku ke Plant di Tronoh adalah atas menghormati undangan tuan plant dan juga to support the organization's activities. Selama ini telah banyak kegiatan2 syarikat yg tidak kusertai, jadi di kesempatan ini diharap aku dilihat sebagai salah seorang staff yang mengambil berat dan tidak akan dilabel sebagai "anti-sosial". Hmmmmmmhhh!

Makanan yg dihidangkan adalah selera kampung siap dengan ulam2an yang segar dan berkhasiat. Best sangat! Ditambah pula dengan buah2an kampung, manggis, langsat dan durian. Ada durian kampung dan ada durian "king" yang diimport dari KL.

Musang King telah didatangkan khas dari KL untuk dikongsi bersama2 dengan warga kerja di Tronoh. Pada mulanya expectation ku adalah amat tinggi bila dikatakan Musang King ini teramatlah lazat tiada tandingan! Sejujurnya, setelah mencuba, pada pandanganku durian kampong dari Perak yang kumakan adalah lebih lemak dan lazat berbanding dengan Musang King. Tak taulah apa istimewanya durian musang tu.. ianya sama rasa seperti durian tembaga, nama durian tersebut kalau di kampungku.Mungkin bagi orang2 bandar, lain pula pandangan mereka.

Satu perkara yang memang sungguh istimewa adalah kerana harganya : 20 biji musang king harga yang dibayar ialah RM2,000. tak kaya tokeh cina yg menjual dutian tu? orang2 kaya di bandar pasti lah akan mengaitkankan harga dengan rasa.

Kami bertolak pulang ke KL pada pukul 10 mlm dan aku sampai di rumah pada pukul 115 pagi, terus mandi, solat dan tidur. Sendi2 badanku terasa sakit2 dan amat tidak selesa hingga menganggu tidurku.

No comments: