September 10, 2010

*Selamat Hari Raya

Hari ini aku tak puasa sebab hari ini Hari Raya! seperti biasa selepas subuh dah mula ke dapur memasak lauk2 utk dimakan bersama keluarga di pagi raya. tahun ni rasa meriah sebab cikebal sekuarga ada bersama, bertambah ramailah umat kat umah mak kali ni. yang dah bertahun lama tak masuk buku ialah kusai... masalah dialah tu. tapi, kesian gak kat dia...

aku masak sambal kacang berdaging utk dimakan ngan ketupat dan kuah lemak lodeh. CT masak rendang daging. Noor cikebal masak kari ayam. bergotong royong semua! Ketupatku amat menjadi dan aku gembira!

Kami makan beramai2 dan acara bersalam-salaman dan bergambar adalah rutin biasa pada pagi raya pertama. Sedih sebab dah 4 kali raya tanpa abah. Kalau abah ada memang lebih meriah. AlFatihah untuk abah. Apa2 pun seperti saban tahun di hari raya yang paling gembira ialah anak2 buah yang mula mengutip sampul2 berisi zakat raya untuk mereka. Senyum sampai telinga semuanya.

Hujan pula turun dari pagi lagi. berhenti sekejap dan sambung semula. Pulaknya hari Jumaat, sempat beraya sekejap sebelah pagi, berhenti sekejap lepas solat Jumaat dan petangnya pula pergi ke rumah kuarga suami CT di Pagoh. Sungguhlah sesak keadaan di jalanraya semasa kami memandu pulang dari pagoh... adoiiiii...!

Malam2 raya begini cerita best belaka kat TV... layannnn...!

No comments: