October 19, 2015

selamat tahun baru hijrah 1437
Syukur Alhamdulillah, kita telah pun memasuki ke tahun baru hijrah 1437. Allah masih memberi peluang kepada kita menjalani hidup seperti biasa di atas mukabumi ini. Bersyukurlah. Walau tidak semua yang kita rancangkan berjaya terlaksana, namun kita masih berpeluang untuk terus berusaha pada usia kita yang masih dilanjutkan ini.

Terkadang kita berasa kecewa kerana doa dan usaha yang kita lakukan untuk mencapai impian kita masih belum diperkenankan Allah. Adakala terbit perasaan prasangka bahawa Allah tidak pedulikan doa2 kita setelah sekian lama dan saban hari kita pohon kepadaNya. Sedarkah kita sebenarnya kita hanya fokus kepada apa yang kita tidak dapat, sedang kita tidak melihat kepada apa yang telah dikurniakan kepada kita. Rezeki yang tidak pernah putus dan masih boleh berkongsi, kediaman yang melindungi kita dari terik mentari dan dinginnya malam, dan keluarga yang selamat bersama kita.

Bila terbit keluhan dari hati mengapa Tuhan tidak memperkenan doa kita sedang kita disuruh berdoa setiap hari, cuba kita renungkan tentang saudara2 islam kita nun di bumi arab yang bergolak di sana. Saban hari hidup dalam resah dan ketakutan bila2 masa mereka akan kehilangan kediaman dan orang2 yang disayangi. Mereka diganggu musuh2 yang hobinya menyiksa masyarakat islam tidak kira usia dan jantina. Betapa pula mereka yang teraniaya dan betapa kuatnya doa2 mereka saban waktu meminta pertolongan dan perlindungan dari Allah swt. Bahkan kita juga memanjatkan doa yang serupa untuk mereka.

Kita masih aman dan sejahtera di sini sedang sebahagian saudara kita kehidupan mereka masih kucar kacir di sana. Bersyukurlah kita diberi rezeki kedamaian untuk hidup dan beribadah di bumi malaysia ini. Apa yang kita dapat adalah semaksimum harapan dan doa dari mereka2 yang menderita di sana. Cuba bayangkan kita di tempat mereka,  apa doa kita?

No comments: