October 22, 2010

*Petikan Berita Harian 22.10.10

KUALA LUMPUR: Stesen televisyen swasta TV3 dikenakan kompaun maksimum RM50,000 oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) berikutan penyiaran iklan Aidilfitri 'Sinari Lebaran' yang menyentuh sensitiviti umat Islam di negara ini.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum, berkata keputusan itu dibuat selepas SKMM menyiasat aduan orang ramai mengenai iklan itu mengikut Seksyen 206 (3) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Zulkifli Noordin (Bebas-Kulim Bandar Baharu) di Dewan Rakyat.
Menjawab soalan tambahan Zulkifli mengenai ketiadaan tindakan pendakwaan ke atas Wee Meng Chee atau Namewee yang menghasilkan klip video kontroversi dan berbaur perkauman, Salang berkata kementerian itu sudah mengambil tindakan sewajarnya.

“SKMM tiada kuasa untuk membawa ke mahkamah dan hanya boleh memberi siasatan kepada Peguam Negara. Itu terpulang kepada Peguam Negara untuk memutuskan. Tetapi tidak boleh dikatakan kementerian tidak mengambil tindakan terhadapnya,” kata beliau.
Waah! kalau macam tu, sakanlah mamat tu. lepas ni boleh buat macam2 video lagi. nasib baik betul anak cina ni. untung mak bapak dia. buatlah apa2 pun namawee.... orang takut kat kau.

No comments: