December 31, 2010

*Lumut

Kami bergerak menghala ke Lumut hari Khamis 30hb. The next day, Friday is a declared public holiday due to our victory against Indon for piala Suzuki AFF last night. Bravo Malaysia! Kami kuar dari KL kira2 pukul 10.00 pagi. Cuaca sungguhlah nyaman dan redup! nyaris tak hujan!

On the way kami sempat singgah sebentar di Kelly's Castle yg terbengkalai tu. Tak adalah apa sangat yg nak dilihat cuma alang2 dah lalu kat situ kan... berpeluh jugaklah mendaki sampai tingkat atas bangunan lusuh tu. laluan tangganya sungguh merbahaya, menirus ke atas. orang2 yang besar dan gemuk toksahlah cuba untuk mendaki, nanti tersepit tak lepas kat tangga tu. aku pun tak pasti mengapa motif rekaannya begitu rupa. apa2pun pemmandangan dari atas bangunan itu memang sangat menarik, saujana mata memandang!


Sampai ke destinasi kami di Lumut dalam pukul 4.30 petang. Masuk ke lobby Orient Star segera meningatkan aku kepada Awana Kijal! Bilik hotelnya so similar to Awana! cuma di Orient Star ada cute balcony menghadap swimpool & pantai, boleh dok relex2 amek angin segar sambil minum2 kopi gitu!
Lepas letak beg kami kuar berjalan2 di pekan sekitar kawasan jeti. Nampak happening lah! Banyak kedai2 cenderahati, kedai2 pakaian dan yg menjual kudap2an hasil laut! menariklah jugak untuk kami yg baru pertama kali sampai di bandar tu. dulu2 masa aku ke pangkor, bila sampai terus ke jeti, tak ada masa nak melilau2 di sekitar pekan. Berbual2 ngan makcik yg menjual pakaian di bazar di jeti, kami diberitahu bahawa semalam hujan telah turun dengan amat lebat. Syukurlah ketika kami berada di situ, cuaca telah menyebelahi kami. Makanannya pun sedap! hubby makan mee udang dan aku pula mee hailam. Sejam kami berjalan2 dan membeli apa yg menarik, kami pun pulang ke hotel dan berhasrat untuk terjun ke swim pool!

Sejuknyaaaaa air di swim pool! Pastinya itu disebabkan oleh cuaca redup sepanjang hari. Pengunjung pula tak ramai, syok lah! Lepas puas berenang2 ke hulu ke hilir di swim pool kami keluar dan ingin pula berjalan2 di tepi pantai. Suasana pantai petang tu sungguh kelam dan suram. kami dapat melihat beberapa buah bot dan ferri berulang alik ke pulau2 berdekatan. Kami pulang ke hotel apabila mendengar azan maghrib.

Lepas maghrib, we decided to walked to the one kedai nasi kandar yg kami nampak masa kat pekan tadi. Tak sampai sepuluh minit berjalan kaki dah tiba dah! lauknya nampak menyelerakan! tapi bila aku nampak ayam tandori aku terus pesan garlic nan dan ayam tandori. Sedappppp!! hubby makan nasi. Lepas makan kami tak larat nak jalan2 sekitar pekan lagi, terus balik ke hotel.

Next trip we plan to go to the Pulau and then put another night kat pekan! mesti best cam tu! sampai2 terus naik ferri, balik dari pulau check in pulak kat hotel di pekan lumut! Wahhh!!!

Kami pulang ke KL Jumaat noon dan akan menunggu detik 12 mlm menyambut ketibaan tahun 2011 di BTHO Cheras!

No comments: