December 16, 2010

*Masuk Sepital la plk!

Khamis 10 Muharam aku berniat untuk berpuasa. bangun pagi subuh tu, aku declare cuti for me. Hubby and Anakudin keje. Anakku ada appointment with the specialist at Pantai Cheras Medical Centre. Anakku2 masih di hostel. So, aku tinggal sorang2 kat umah, nak sambung tido, puasalah katakan. Disebabkn malam sebelumnya hujan dan membawa ke subuh, so cuaca pagi tu sangat sejuk dan nyaman. Keadaan di luar pun mendung jer, tak adalah matahari pagi di langit.

aku dikejutkan dari my sleeping beauty oleh sms Anakku. dia msg kata dah berjam2 dia duduk kat sepital sebab doc soh tunggu sampai dapat result blood test. kesian pulak kat mamat tu… aku msg balik soh dia sabar jer… lgi pun apa lah yg boleh aku katakan selain dari soh bersabar. takkan aku nak soh dia belah dari sepital cam tu ajer! aku tengok jam masa tu dah pukul 12+. MasyaAllah… punyalah lama aku bantai tido! Aku bangkit, kemas2 bilik dan mandi manda. kluar dari bilik mandi ada msg dari anakku2 mengatakan doc nak tahan dia kat wad. blood test result looks like ada infection. dia soh aku datang sepital!

lepas zohor aku keluar. Stop kat McD pack bubur dan beger and off to cari jalan ke sepital. roughly aku tau Pantai Cheras Medical Centre tu kat mana, tapi tidaklah secara specific on the exact location. Hujan renyai2 lak tengahari tu. Nasib baiklah Allah permudahkan jalanku, dan dapatlah aku mencari sepital tu. Dia ada kat wad menunggu, dah kena masuk air la plk. they put him there while waiting for a room availability to place him! dah tau bilik penuh tak yahlah tahan dulu! tunggulah bila ada vacancy barulah panggil, ye tak! bukannya dia dah terpeleot pun! segar2 bugar jer g sepital naik moto pagi tadi. Kesian dia lapar sbb tak makan dari pagi, tak sangka pulak sampai setengah hari kena tunggu kat sepital tu! Nasib baik aku dah pack makanan utk dia. Lepas dah dapat bilik, sharing with another patient, aku temankan dia sampai kol 4.30ptg. Aku pulang sebelom kol 5 sebab tak mau tersangkut dlm jem kat Cheras tu. Sesungguhnya boring kena dok kat sepital.

Aku datang semula malam tu with hubby and bawa barang2 keperluan Anakku. Aku tanya dia dah makan ke belum, dia kata misi cakap doc tak bagi makan, minum milo je! suspen plk! apa hal, takkan ada operation kot? Hubby g kaunter luar dan tanya kenapa Anakku tak boleh makan, the nurse said it’s Doc instruction but they will check and revert. tak lama pas tu nurse tu datang semula dan apologise dan kata they made a mistake! Instruction tu for another patient and not for my son! boleh macam tu ker? The nurse apologized lagi said that they can’t provide food as the cafĂ© kat sepital dah tutup and they do not have any food for Anakku that night! yerlah, masa tu dah kol 9.00, all patient had their dinner at 6.00 pm! Kat area luar sepital tu tak ada kedai makanan halal! Nasib baik aku ada bawa some biscuits, and bread and Nescafe panas dari rumah! kalau tak mau kebuluran anakku nak nunggu breakfast esok pagi!

Apa2 pun we was told that Anakku tak ada kes serious. It’s only for observation due to his blood test result earlier that day and to the fact that dia demam on off for almost three weeks before this. Stress, kata Doc! Other than that there’s nothing to worry about. Lega. dia tu ada minor thalassemia jer tapi selalu tak sihat coz he works too hard dan juga seorang pemain bola tegar! Kesian Anakku kena tido kat sepital mlm tu.

Kami balik dari sepital mlm tu dlm kol 10.00! Laparnya sebab aku hanya berbuka beberapa biji buah kurma jer sebelum bergegas ke sepital semula tadi.

No comments: